top of page
Sigenergy01.jpg

Modulaire batterijsystemen

Onbalans kost geld

Zoals we allen weten dienen we efficienter om te gaan met ons energieverbruik. Wegens de toename van elektrische grootverbruikers zoals elektrische wagens, warmtepompen ed, alsook de diverse opwek van elektriciteit door zonnepanelen, centrales, windturbines ... en dit alles op diverse of gelijke tijdstippen, creëert onbalans in het elektriciteitsnet.

Enkele voorbeelden van onbalans:

- 17:00 de werkdag zit erop, allen naar huis en om 18:00 worden thuis alle elektrische wagens opgeladen en daarna starten de thuisactiviteiten (koken, vaatwas, wasmachine, droogkast,...) Al deze verbruikers op een zelfde moment creëert dus onbalans op het net

- Op een mooie zomerse middag produceren alle zonnepanelen gelijktijdig energie, ook dit geeft onbalans

- wanneer we beide voorbeelden combineren zitten we namiddag met overproductie en in de vooravond aan schaarste aan energie, dit is onbalans

Wat betekent dit voor jou?

Omdat jouw zonnepanelen tijdens de dag energie produceren en jij je verbruiken grotendeels hebt vanaf de vooravond, maak je slechts gebruik van 30% van je opgewekte elektriciteit. Met een batterij kan je de niet onmiddelijk opgewekte elektriciteit opslaan voor latere momenten.

Omdat jij al jouw verbruikers samen gaat inschakelen, heb je een hoger verbruik tijdens een kortere periode, maw een piekverbruik. Afhankelijk van je piek, betaal je capaciteitstarief. Met een batterij kan je deze piek naar beneden halen, daar je batterij energie zal afgeven tijdens jouw groot verbruik.

Wat moet ik hiervoor doen?

Het enige wat je moet doen is het installeren van een domme of slimme batterij.

Wat is het verschil tussen een domme en slimme batterij?

Een domme batterij laadt zich op wanneer er overcapaciteit is van de zonnepanelen en geeft deze energie terug af op een later tijdstip, wanneer zonnepanelen te weinig of niet produceren.

Een slimme batterij, ook "smart battery" genoemd, houdt met meerdere factoren rekening. Zo gaat deze batterij jouw verbruikspatroon leren, waardoor deze kan voorspellen wanneer het best energie op te slaan en terug af te geven. In combinatie met een dynamisch energie contract wordt deze batterij door externe commando's gestuurd. Zo zal de batterij opladen waneer de energieprijs het laagst is, bij een dynamisch contract bestaan zelfs negatieve prijzen. Dit wil zeggen dat wanneer jouw batteij wordt opgeladen, wanneer er overcapaciteit is op het net, jij zelfs een vergoeding ontvangt voor het afnemen van elektriciteit. Correct... je krijgt geld om elektriciteit te verbruiken van het net. Ook zal deze slimme batterij energie terug afgeven aan het net wanneer de elektriciteit het schaarste is en de prijsdan ook het hoogst is.  Correct... batterij eerst opladen en geld krijgen, daarna batterij ontladen naar het net en dure vergoeding krijgen. Dit noemt  men ook traden op het elektriciteitsnet met een dynamisch contract.

Wanneer jouw batterij dan ook nog eens je eigen verbruik mee gaat ondersteunen, zit je helemaal ideaal.

Hoe wordt dit alles gestuurd?

Om je slimme batterij te sturen wordt er een controller geplaatst. Deze staat in verbinding met het internet, waardoor informatie binnenkomt zoals energieprijzen (aankoop/verkoop), het weer (zonnig weer is opbrengst zonnepanelen), is er overcapaciteit of een tekort op het net, enz. Met deze informatie kan de controller jouw batterij slim sturen. De controller stuurt niet alleen jouw batterij, maar kan ook jouw zonnepanelen, laadpaal, warmtepomp ed. sturen.
 

Waarom mijn zonnepanelen sturen?
weet je nog... betaald worden om bij overcapaciteit stroom uit het net te halen, op dit moment schakelt de controller je zonnepanelen uit, waarom zou je de elektriciteit van je zonnepanelen gebruiken als je geld krijgt om de elektriciteit van het net te nemen?

Idem met sturing van je laadpaal. Heb je voldoende tijd om je auto te laden? Laat de controller je laadpaal sturen, zodat je enkel laadt bij overcapaciteit op het net. Correct... je krijgt geld om je auto op te laden.

Het klinkt allemaal misschien wat tegenstrijdig, geld krijgen om elektriciteit te verbruiken, maar het is de realiteit bij de combinatie van een batterij en een dynamisch contract. Wil je weten wat dit jou kan opleveren, neem dan contact op met Ampires en wij bezorgen jou alle nodige informatie.

SigStor

Sigenergy

Ampires installeert Sigenergy batterijen welke stapelbaar zijn (handig voor moeilijk bereikbare plaatsen), waardoor configuraties mogelijk zijn van 5 kWh tot 48kWh per toren. Meerdere torens kunnen naast mekaar opgebouwd worden. Voordeel is dat het systeem altijd kan aangepast worden aan de behoefte van het verbruik.

Sigenergy biedt zelfs de optie om een DC autolader mee te installeren bij de batterij. Hierdoor kan de wagen sneller en efficienter opgeladen worden. Deze lader is zelfs bidirectioneel, dit wil zeggen dat je de energie van de batterij van je wagen ook naar je thuisbatterij kan overzetten. Dit onder voorwaarde dat je wagen en je netbeheerder dit toelaten.

De controller staat steeds bovenaan de toren. Hierop kunnen ook zonnepanelen aangesloten worden, waardoor je huidige omvormer eventueel komt te vervallen. Het vermogen van de omvormer wordt op jouw behoefte en beschikbaar vermogen van het net afgestemd.

Sigenergy app01.png

App

Bij de batterij hoort natuurlijk ook een heel overzichtelijke en gebruiksvriendelijke app, die jou alle controle en visibiliteit geeft over je batterij.

Wanneer je kiest voor een dynamisch contract, ontvang je ook een login waarmee je op een portal kunt aanmelden waar je al je opbrengsten, kosten, opwekking en verbruik van elektriciteit kunt opvolgen.  

Sigenergy04.jpeg

Backup systeem

Met de Sigenergy gateway kan je ook volledig "off-grid" gaan. Dit wil zeggen, valt het net uit, dan kan je met jouw batterij en de gateway je huis nog blijven voorzien van stroom.

Wil je meer weten wat dit voor jou kan betekenen,
neem dan vrijblijvend contact op met Ampires.

Ik wil graag meer informatie over batterijsystemen...

bottom of page